Eveniment istoric - Philae a aterizat cu succes pe cometa 67P

Poate ca nu e locul aici, dar eu personal sunt foarte entuziasmat de aceasta realizare si o sa explic in mare despre ce e vorba. 
Pentru prima data in istorie omenirea aterizeaza cu o nava fara personal la bord pe o cometa in ideea de a culege informatii despre provenienta acesteia si inceputurile galaxiei noastre si poate chiar a universului.

Cateva informatii interesante:

  •  naveta Rosetta s-a lansat in spatiu in 2004 si abia dupa 10 ani s-a intalnit cu cometa 67p. De ce atunci si nu de curand, direct spre cometa? pentru ca e nevoie de o cantitate imensa de energie (combustibil) pentru un zbor direct, astfel ruta a fost programata pe parcursul a 10 ani folosindu-se de gravitatia celorlalte planete din sistemul solar pentru a se propulsa prin spatiu.
          - un .gif care arata ruta parcursa de naveta Rosetta din 2004 pana in 2014 AICI
          - siteul oficial ESA - pagina 3D cu sistemul solar si ruta navetei Rosetta si a cometei 67P AICI. (Click pe Where is Rosetta today ca sa vezi pozitia cometei la momentul respectiv)

  • Rosetta este nava de transport (printre altele), pe cometa a aterizat proba Philae.
  •  dureaza 30 de minute (60 de minute dus-intors) pentru ca informatia sa parcurga distanta dintre Pamant si Rosetta. (depide de distanta la care se afla cometa fata de pamant la momentul respectiv).
  • in momentul aterizarii lui Philae pe 67P, cometa se afla la o distanta de 450 de milioane de kilometri fata de Pamant.
  • Cometa 67P cantareste 10 miliarde de tone (dimensiuni si alte masuratori AICI)
  • Cometa a fost descoperita in anul 1969 si se numeste 67P/Churyumov–Gerasimenko dupa cei 2 descoperitori de origine rusa

Intrebari frecvente despre Rosetta, Philae si 67P AICI (in engleza) si AICI traducere cu Google Translate.






Distribuie

Posturi similare

Previous
Next Post »